Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Fortuna is opgericht op 15 december 1967 als omnium vereniging.
Dat houdt in, dat ook andere takken van sport welkom zijn bij Fortuna.
In het verleden maakten de volgende sporten deel uit van Fortuna: Handballen, Basketballen en Turnen. Alle drie zijn ze op een gegeven moment zelfstandig geworden.
Basketball Vereniging Rooi en Dioscuri '94 (turnen) zijn nu florerende verenigingen. De handbalvereniging heeft het echter niet gehaald en bestaat niet meer.
Op dit moment zijn er de volgende, goed florerende, afdelingen: Atletiek, Sportief wandelen, Mountainbike en Zaaltrimmen.

De vereniging heeft nooit beschikt over een kunststof atletiekbaan, wel over een grasbaan acconnodatie. Dat belemmerde de groei van de vereniging niet en na enkele jaren gingen steeds meer leden deelnemen aan de baancompetitie.
Dat leidde tot deelname van pupillen- t/m seniorenteams.

Fortuna heeft vrijwel vanaf het begin de volgende activiteiten georganiseerd: Fortunaloop op Vaderdag (later de Vaderdaglopen genaamd, Rooise trimcompetitie, (tegenwoordig Rooise Crosslopen genaamd) met 5 crosswedstrijden in de winterperiode, Scholierenloop (voorheen een wedstrijd tussen scholen, tegenwoordig puur een gezellige loop voor scholieren t/m 16 jaar) en de Fortunacross (tegenwoordig Drie Dorpencross genaamd).

Vooral de Fortunacross werd in de jaren 70 en 80 een groot succes. Het groeide in die jaren uit tot een internationale wedstrijd met deelname uit Duitsland, België, Engeland en zelfs Zuid Afrika.
Vele corifeeën stonden aan de start en wonnen deze prachtige cross. Denk b.v. aan Jos Hermens (2x) en verder Haico Scharn (2x) en Cor Vriend.
Helaas daalde in de loop van de jaren het aantal loopgroepleden en ook de organisatie viel uit elkaar. De organisatie van zo'n grote cross was niet meer mogelijk en de Fortunacross ging in afgeslankte vorm door.

In 1994 ging de afdeling Basketbal op eigen benen staan en dat werd een succes.

Het deelnemen aan baanatletiekwedstrijden werd nu de voornaamste activiteit van Fortuna. Tot wel 70 pupillen/junioren en senioren namen daar aan deel. Regelmatig werd ook deelgenomen aan de Nationale Grasbaan kampioenschappen, zoals b.v. in Wieringermeer. Het waren bloeiende jaren voor de Fortuna atletiek.
Maar zoals zo veel in het leven een golfbeweging doormaakt gebeurde dit ook bij Fortuna. Eind jaren 80 nam het aantal jeugdleden drastisch af, maar de loopgroepen kende een ongekende groei. In 1989 werd de jeugdatletiekgroep opgeheven, er waren nog slechts 4 leden. Het werd te duur om de trainingsaccommodatie nog langer te huren.De loopgroepen daarentegen gingen in groten getale deelnemen aan weg- en crosswedstrijden. Velen waagden zich ook aan de marathon.
2004 werd de jeugdatletiek nieuw leven ingeblazen en tot op heden is dat een succes gebleken.

In 2005 werd een nieuw clubgebouw in gebruik genomen. Een clubgebouw dat we delen met Korfbalvereniging Rooi en Duivenvereniging De Vredesduif

In 2007 vierde Fortuna haar 40 jarig bestaan. Omdat te vieren werd de 1e Marathon van Rooi georganiseerd. Met daaraan gekoppeld ook een estafettemarathon werd dit een groot succes.
Zodanig dat werd besloten om iedere 5 jaar een Marathon van Rooi en een Estafettemarathon te organiseren.

In 2017 werd het 50 jarig bestaan gevierd met activiteiten van alle afdelingen. Het werd een grandioos feestjaar.

 

Vaderdaglopen 21 juni 2020

DSC 0169 kopie 2Helaas!

Hoewel het eigenlijk wel 'n beetje in de lijn van verwachtingen lag,  hadden we het anders gehoopt.
Onze regering heeft op advies van het RIVM alle evenementen verboden tot 01-september. 
Dat houdt dus ook in dat de Vaderdaglopen 2020 niet doorgaan, ook niet als er op een later tijdstip toch weer iets teruggedraaid zou worden.
De voorbereidingstijd zou dan te kort worden.
Voorzichtig waren we al begonnen met de voorbereidingen en daar gaan we nu mee stoppen.
Iedereen die daaraan heeft meegewerkt danken we voor hun vertrouwen en energie.

We hopen jullie allemaal te mogen zien bij de Vaderdaglopen op zondag 20-juni-2021 of een andere door ons georganiseerde loop.