Verslag Descente de la Lesse Dinant 2016

Na een aantal trainingen vooraf is het dan eindelijk zover. Op de fiets met zessen richting Dinant (Theo, Pierre, Ad, Toine, Antoinette en Lisette) waar we de heenreis twee dagen over zullen doen. Peter gaat ons met de auto begeleiden. Donderdag 25 augustus staat om kwart voor negen bij Lisette de koffie klaar, daarna op naar Son om Pierre op te halen. Met 33 graden de eerste etappe naar Tongeren. Heerlijke lunch onderweg in Zonhoven.

Tijdens de reis van Zonhoven naar Tongeren komen we over een wel heel apart fietspad. Je ziet, voelt en ruikt het water vanaf de fiets en tegelijkertijd opletten dat de zwanen niet in je gezicht pikken. Een prachtig gezicht maar hoe leg je dat nu uit als we met z’n allen “vergeten” een foto te maken. Toch maar even op internet wat foto’s opgezocht dat jullie dan eindelijk ook een beetje mee kunnen beleven hoe we ons voor even net als Mozes in de rode zee voelden.

De eerste avond in Tongeren uit eten. En jawel hoor lopen we gewoon even over een Unesco erfgoed wat onder de grond ligt, de Romeinen lagen er nog en ze zwaaiden nog terug ook. Heel bijzonder. Wat ook bijzonder was die avond is de schoen keuze voor drie heren als je gaat uit eten, zo zie je maar weer, mooi en lekker zitten gaat vaak niet samen, sorry heren.

Die nacht weten we dat het flink warm was en met z’n allen hoorden we dat Theo in ieder geval goed geslapen heeft. De rest wat minder.

Vrijdag de tweede etappe Tongeren – Dinant van ruim 100 km met de beruchte muur van Huy (19% stijging). Onderweg Antoinette en Lisette een stiekem foto moment gehouden in de tunnel maar de smoes even plassen ging niet op, “als ge niet drinkt, kunde ook niet plassen”, logisch toch.

De zenuwen beginnen ondertussen al toe te slaan. Hoe stijl is 19% en hoe ver is 800 meter op de muur van Huy. Jawel hoor, we zijn er bijna, nog even wat drinken en dan gaat het echt gebeuren … vergeet niet van de omgeving te genieten, ha, ha, even vergeten. Jezelf flink aanmoedigen met allerlei argumenten waarom we op dat moment toch echt niet willen of mogen afstappen van ons zelf. Blijkt dat dit ook zonder training kan en met een echte gazelle van 22 jaar, respect Pierre! Bolletjestrui met de eeuwige roem is die dag voor Toine.

De etappe verloopt die dag voorspoedig totdat er een wegomlegging komt. Heren denken soms goed te kunnen inschatten wat vrouwen wel of niet kunnen, blijkt niet altijd te kloppen. Oeps, hierdoor raakten we even twee heren kwijt.

Nog een paar kilometer te gaan en dan een steile trap naar beneden, midden op de boulevard. Antoinette zo behulpzaam als ze is, redt meteen het leven van Toine en Lisette, pff had ook anders kunnen aflopen.

Zodoende kunnen we de laatste kilometers die dag verder gaan met onze super navigator Ad, super bedankt voor deze twee navigeer dagen. Zoals de terugweg zal blijken is navigeren niet zo eenvoudig ……… begint al met opladen en de goede kaarten erop zetten

Anja en Corry zijn ondertussen ook gearriveerd in Dinant, even met z’n allen verkoeling opgezocht bij de Lesse. Die dag begint het leeftijdsverschil binnen de groep duidelijk op te vallen. Niet tijdens het fietsen maar tijdens de “muziekquiz”. De “trofee” van deze avond is gewonnen door Theo de muziekencyclopedie. Vanaf nu de Ad Visser van Fortuna.

Op zaterdag bedachten we om een paar uurtjes uit te fietsen en zodoende de terugreis alvast voor te bereiden zodat we zondagochtend sneller op pad konden. Op tijd terug dan zijn de hardlopers inmiddels ook gearriveerd dachten we.

Na twee lekke banden, 38 graden, water bidons werden gevuld met ijs, gekregen koekjes van oma, een prachtig optreden op zijn benkske van Theo “van Maasakkers” eindelijk om 16.30 uur terug bij de camping.

Terug wordt er flink gekletst, lopers en fietsers samen met een paar “zware” gesprekken. Daarna een heerlijk uitgebreid diner van Ingrid, Pieter, Corry en Pierre. Voor zo’n grote groep een echt diner, super !!

Op tijd naar bed, kwart over zeven vertrokken we vanuit Dinant richting Rooi. Uitgezwaaid door diverse lopers met onze huisfotograaf Will. Via de dorpen over de “echte” wegen naar Houthalen. Martien komt ons tegemoet en we ontmoeten hem in Houthalen. Geluncht en op pad voor de volgende helft. Na diverse stops, Martien maakt koffie en soep met een brander en een ijsje in Son zijn we dan (na totaal 520 km) om half zeven weer terug in Rooi.

’s-Avonds worden de tassen gebracht door de lopers, gezellig met z’n allen na gebuurt.

Peter en de rest bedankt, het was een super georganiseerd weekend en zeker voor herhaling vatbaar !

Groetjes Lisette