3 trainers gingen op zaterdag morgen vroeg op pad om op deze dag wat bij te spijkeren. Nieuwe ideeën en contacten leggen op deze dag is belangrijk. Er was keuze uit 52 sessies van div. aart die met het wandelen te maken hebben. Hieronder enkele ervaringen van ondergetekende.
1:Het eerste was een ronde tafel gebeuren waar ondergetekende en Maria de toekomst bespraken met vele andere trainers met als thema de Toekomst in wandeltraining voor de KWBN . Inspiratiesessie met het centrale thema dit jaar toepasselijk “Wandelen als onderdeel van een gezonde leefstijl.” Vitaliteit en gezondheid zijn woorden waar vandaag de dag veel aandacht naar uitgaat. Bewegen, voeding en ontspanning zijn de drie peilers als je invloed wilt uitoefenen op leefstijl. KWBN wil middels wandelen in al zijn facetten een steentje bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Hoe zij jij jouw rol als wandeltrainer in die missie? Welke bijdrage lever jij nu al? Welke ontwikkeling zie jij in de wandelwereld en waar staan we over 5 – 10 jaar? Hoe belangrijk is begeleid wandelen daarin en hoe doe jij dat dan? Wat heb jij dan nodig om dat zo goed mogelijk uit te kunnen voeren? Waar kan KWBN jou als wandeltrainer beter in faciliteren en ondersteunen? Met elkaar in discussie gaan middels stellingen en vragen. In kleinere groepjes en klassikaal. Wandelfit 2.0 • wandeltechniek/ afstand/ gezelligheid • beweegdeel, voeding en ontspanningsoefeningen • wandelprogramma 2 a 3 maanden • met verdienmodel • competenties, criteria voor opleiding, scholing staat in de steigers voor 2018.
2:Dynamische W-UP vormen en core stability als kern voor bewegen. Veel blessures kun je herleiden tot een balans verstoring in de onderste ledematen, wervelkolom en bekken. Zie daar het belang van core oefeningen. De term ‘core stability’ wordt steeds vaker gebruikt door sporters en trainers – maar wat is het nu precies? De term ‘core stability’ bestaat uit twee belangrijke begrippen: core en stability. De core bestaat uit: rechte, schuine en diepe buikspieren rechte en diepe rugspieren grote en kleine bilspieren Stabiliteit is de mate waarin het lichaam in staat is om te reageren op een situatie waarbij verstoring van de balans plaatsvindt. Simpel gezegd is de core stability de mate waarin de kern van het lichaam in staat is om het lichaam in balans te houden. In deze workshop laat ik zien, hoe je met zeer dynamische vormen, ook met twee tallen, een training begint. Met leuke core oefeningen wordt dit een leerzame en speelse workshop.
3:Met onze succesvolle trainingen Start to Move als basis neem ik je mee in de flow van het bewegen in een groep, onder meer op het ritme van muziek. We gaan lekker aan de slag en geven alle basisvaardigheden aandacht. In een cirkelvorm beginnen we met de oefeningen.Wat ik je graag wil uitleggen is hoe belangrijk het is dat de deelnemers uitleg krijgen wat een bepaalde oefening met je doet. Een lekker veldje, een beetje gezellige muziek en heel veel leuke en gezellige onderdelen maken deze workshop tot een feestje!
Tijdens de warming-up side staps afgewisseld met marcheren en niet alleen op de plaats maar ook in de ruimte, step-touches uiteraard blijft het gezellig maar het kan pittig worden…Uitvalspas ( lunge ) naar voren Wisselen van been Uitvalspas met draai van het boven lichaam Idem met wisselen van been Uitvalspas gevolgd door squats Uitvalspas voor gevolgd door squats en uitvalspas naar achteren Squats in tweetal met gebruik van armen Stabiliteit en kracht laten we samen gaan. Door de enthousiasme van de trainer een succes.
4:Welke houding is belangrijk bij het wandelen en hoe streef je die na? Met of zonder rugzak met inhoud lopen of de soort ondergrond waarop je loopt. Techniek, houding en het plezier in bewegen zijn voor Elbert de belangrijkste uitgangspunten voor het ervaren van en lesgeven in bewegen. Oefeningen dienen een functie te hebben en de totaalbeweging herkennen en hierop kunnen corrigeren en sturen zodat je deelnemer bewust wordt van zijn/haar lichaam. Een juiste houding gaat gepaard met inzicht in lichaamshouding en de techniek van de diverse wandelvormen. Je wilt de kwaliteit van bewegen stabiliseren, vergroten of de teruggang vertragen. Dit kan alleen plaatsvinden als je per individu naar de volledige beweging van armen, benen en romp kijkt en hieraan tijdens een training of wandeling gericht aandacht geeft. Bewegen is een vloeiende ketenbeweging waar alle schakels op elkaar afgestemd dienen te worden. Indien in deze aaneenschakeling iets niet optimaal functioneert gaan we op zoek naar die vorm waardoor een beweging zo ontspannen en optimaal mogelijk kan worden uitgevoerd. Na de workshop zou het mooi zijn als je meer bewust bent van je eigen lichaamsbeweging en dit kan omzetten naar analyserend kijken naar jouw deelnemer.
Wandeltechniek m.b.t. de voet 1. Raak de grond eerst met je hiel; 2. Wikkel af van je hak naar je voorvoet; 3. Zet af met je voorvoet; 4. Breng het andere been voorwaarts en raak de grond weer met de hiel; 5. In het begin kan het zijn dat je scheenspieren vermoeid raken en stijf voelen. Dit verdwijnt wanneer ze na enkele wandelingen gewend zijn geraakt aan de belasting.
Wandeltechniek m.b.t. uw houding Een juiste techniek voorkomt overbelastingsklachten en activeert de juiste spieren. Een goede wandeltechniek zorgt er tevens voor dat je een bepaalde afstand langer kunt volhouden. Je zult simpelweg minder snel vermoeid raken. Ook je houding is uiterst belangrijk om comfortabel en gemakkelijk te kunnen wandelen. Je zult makkelijker ademen en het kan rugpijn voorkomen. 1. Sta mooi rechtop en krom de rug niet; 2. Leun niet voorwaarts of achterwaarts; 3. Kijk vooruit (10 meter voor u), niet naar de grond; 4. Kin omhoog (evenwijdig met de grond), dit vermindert de druk op de nek en rug; 5. Schouders ontspannen en een beetje achterwaarts; 6. Trek je buik in; Billen samenknijpen (bovenste knoop van te kleine broek vastmaken) 7. Achterwerk intrekken en heupen lichtjes voorwaarts, dit voorkomt het krommen van de rug.
Wandeltechniek m.b.t. tot uw armen 1. Bij het wandelen op een hoog tempo houd je de ellebogen in 90 graden (afhankelijk van de wandeltechniek) 2. Probeer de handen ontspannen te houden; 3. Breng de armen voorwaarts en weer terug. Houd je armen dicht bij je romp; 4. Uw handen mogen niet de middenlijn van je lichaam passeren bij een aemhoek van 90 graden (afhankelijk van de wandeltechniek) 5. Wanneer je de armbeweging versneld uitvoert zal het looptempo toenemen.
Als conclusie mogen we zeggen dat de trainersdag, een prima dag was gezellig ontspannen met leuke work-shops. Dat we leuke oefeningen voor warming-up, cooling-down gedaan hebben. Dat je veel kunt door positief denken, en door je te richten op je buikademhaling (mindfullnes) veel kunt bereiken.
Interval trainingen korter stukken versnellen, dit 3 x herhalen, is voor een sneller/betere opbouw.
Ook dat veel clubs problemen hebben met het vinden van goede trainers.
Sommige clubs krimpen in net als wij op dit moment. Dat onze assistenten steeds waardevoller worden. En dat jaarlijks iedere trainer en assistent deze dag zou moeten bijwonen voor de nodige inspiratie. Voor ons 3 een zeer leerzame dag is geweest .
Wandelgroeten van actieve trainers.