Olatwandeltrainingsweekend 2013

Als trainer van SV Fortuna 67 en wandelaar had ik mij weer ingeschreven voor dit weekend van 11 t/m 13 januari.
Het was weer perfect georganiseerd door wandelsportvereniging O.L.A.T. voor de 23e maal.. Opnieuw is gekozen voor kampeerboerderij ’t Caves in de prachtige omgeving van Wintelre (nabij Eindhoven).

De trainingen zijn geschikt voor iedere wandelaar; van jong tot oud en van recreatie- tot snelwandelaar. Veel aandacht werd er besteed aan het verbeteren van techniek en houding tijdens het wandelen. Naast de gezamenlijke onderdelen, waarbij voornamelijk ‘warming-up’ en ‘coördinatie’ centraal staan, wordt er iedere dag in verschillende groepen gewerkt. Iedere groep staat onder leiding van een eigen trainer, zodat er voldoende aandacht is voor elke afzonderlijke deelnemer.

Ik deed voor de 4e keer mee,want je leert er altijd iets van, wat je zelf kunt doorgeven aan onze eigen sportief wandelaars van SV Fortuna 67.
Op vrijdag werden we verwelkomd door Henk en zag al veel bekende en enkele nieuwkomers.
Na uitleg over het programma en maaltijd gingen we om 20.15 uur een lange boswandeling maken.
We trokken met schijnwerpers en een fris windje de wijde natuur in en dat was wel nodig met de vele plassen op de paden. Moe maar voldaan kwamen we na 2 uur weer terug in de verwarmde boerderij waar de dames ons weer verwelkomde met koffie thee en wat lekkers.
Al gauw werd er in groepen gezellig nagepraat of spellen gedaan met het nodige lekkers en drankjes op tafel. Moe maar voldaan werd laat het bed op gezocht om morgens vroeg weer aan het ontbijt te verschijnen.

Zaterdag werd eerst een gezamenlijke warming up gedaan door ons bekende OLAT Boetje. Als balletdansers bewogen we over de harde grasmat en kregen oefeningen voorgeschoteld waar je alleen maar van kunt dromen. Na een welkome verfrissing gingen we onder leiding van Cees en Sjef de techniek van het wandelen perfectioneren. Dit jaar werd de wandelscholing opgenomen op beeld om zo de verschillen in wandeltechniek vast te kunnen leggen door Tily en Rene.

Het is mooi om te zien hoeveel verschillen er zijn en de moeite om deze bij te scholen,want daar was dit weekend voor.
Hierna gingen we een bosparkoers afwerken van 7,5 km wat door de bosbouw was omgetoverd tot een crossbaan.
Ook hier werd regelmatig de wandelhouding door Cees bij gestuurd, wat al direct resultaten te zien gaf bij de deelnemers.

Na de uitgebreide lunch met soep werden de beelden door iedereen bekeken en werden de verschillen zichtbaar gemaakt en was voor iedereen duidelijk dat er al progressie in de training geboekt was.
Na een kort middagdutje voor sommigen werd om 14.30 uur de middag training aangevangen, met weer opnamen van de wandeltechniek op de bospaden van de 9 km route. Na ruim 2 uur werd de douche weer opgezocht en de beelden bekeken. Hier werd al snel geconstateerd dat iedereen, zelfs ik, met sprongen vooruit was gegaan. Van zo een uitgebreid programma krijg je wel honger en het was weer tijd voor een uitgebreide maaltijd. De dames hadden voor ons een rijsttafel samengesteld dat zijn weerga niet kent, klasse. Hier van moesten we wel even bijkomen en later werden de speeltafels weer klaar gemaakt en tot laat in de avond alles weer op pijl gebracht. Als je spierpijn of andere ongemakken had kon je terecht bij een gediplomeerd masseur die heel discreet achter een handdoek te werk ging. De resultaten waren direct merkbaar en goed bevallen en er moest al een afspraak gemaakt worden voor de anderen.

Zondag de laatste dag en was voor enkelen wat moeilijk om op te starten . De winterse omstandigheden maakten het zeker nodig om weer een uitgebreide warming up te doen onder leiding van Henk. Na de koffie gingen we de witte route volgen en samen met Cees werd de kapel aangedaan. Na de groepsfoto werd op betere harde ondergrond het geleerde uitgetest. Met verbluffende resultaten werden er hoge snelheden behaald, en enkele waande zich al een snelwandelaar.

Het weer nodigde uit om nog een extra ronde te wandelen,om zo een goed weekend af te sluiten. In de middag werden we verrast met een uitgebreide lunch, soep, broodje gezond en alles wat over was werd verdeeld en opgemaakt. Na de dankwoorden van Henk aan de vaste crew Tini,Els,Gea,Sjef,Cees en Boetje werden de Mail adressen uitgewisseld.

We mogen rustig stellen dat we nu weten, hoe we met een beter houding makkelijker en sneller kunnen wandelen en veel geleerd hebben dit weekend. Vanaf deze plaats wil ik iedereen van de staf bedanken voor hun inzet, de professionele leerzame begeleiding en de prettige sfeer onder de deelnemers. We kunnen nu met een tevreden gevoel huiswaarts keren en misschien tot volgend jaar.

Groeten George Zoontjens uit Sint Oedenrode.