Egmond aan Zee marathon 2013

“Jubileumeditie is zwaarste ooit” 
Ruim 15.000 wandelaars en nordic walkers uit binnen- en buitenland kwamen afgelopen weekend naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee voor hun deelname aan de 10e PWN Egmond Wandel Marathon.

Op zaterdag loste Jan van der Meij, Manager Natuur en Recreatie bij hoofdsponsor PWN, om 8.00 uur het startschot voor de wandelaars en nordic walkers. Hierna vertrokken de deelnemers voor de routes over 10,5 of 21,1 km richting Bergen aan zee of Castricum aan zee. De verse sneeuw zorgde voor unieke witte vergezichten en de combinatie met de frisse wind maakte het tot een echte winterse wandeldag. 
 
Op zondag zorgde Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds voor het startschot. Binnen 24 uur was het weerbeeld totaal omgeslagen en alle deelnemers moesten daarom op zondag vooral veel regen en een stevige wind trotseren. Als gevolg kozen vele wandelaars ervoor om de 10,5 km te wandelen i.p.v. de 21,1 km waarvoor zij hadden ingeschreven. Aangezien op sommige plaatsen het vele water niet meer goed weg kon lopen, zorgden de boswachters van PWN in samenwerking met de organisatie voor een aantal kleine omleidingen. Na de middag klaarde het weer echter op en werd de dag zonnig afgesloten. 
 
Bij de finish in Sporthal De Watertoren werd de welverdiende medaille in ontvangst genomen. Daar konden de deelnemers met een voldaan gevoel nagenieten met een lekker drankje en de aanwezige live muziek van onder andere Ben Karsten. Daarbij werd de Wandel Expo in de sporthal, georganiseerd in samenwerking met Kompas Outdoor World, het gehele weekend druk bezocht. 
 
Deze wisselende weersomstandigheden zorgden ervoor dat vele deelnemers spraken van de zwaarste editie ooit, maar het euforische gevoel van de strijd te zijn aangegaan met de elementen overheerste duidelijk. De honderden vrijwilligers, die vanaf’s ochtends vroeg, ondanks de sneeuw, regen wind en kou, klaar stonden om de wandelaars een onvergetelijk weekend te bezorgen, ontvingen vele dankbetuigingen.