Wandelen bij warm weer

Eindelijk! Het mooie weer is aangebroken. Maar de plotseling (zeer) hoge temperaturen kunnen ook problemen opleveren bij inspanning, waaronder wandelen. Ook bestaat er de kans op onweer. Vertrek daarom altijd goed voorbereid aan een tocht of wandeling op een warme dag. En neem tijdens de wandeling de nodige maatregelen!

 Zoom in

Voorzorgsmaatregelen bij warmte

ñ Pas uw wandeltempo aan. Hierdoor produceert u minder warmte en uw lichaam hoeft dan ook minder warmte af te voeren. Las ook regelmatig/vaker pauzes in.

ñ Zorg ervoor dat u niet uitdroogt. Daarvoor moet u voldoende en tijdig drinken en alcohol vermijden.

ñ Eet niet te veel en zeker geen moeilijk verteerbare kost. Het verteren van voedsel produceert warmte en u hebt het al warm genoeg!

ñ Zoek regelmatig verkoeling. Ga in de schaduw lopen als dat mogelijk is. Besproei uzelf met fris water, houd uw hoofd onder de koele kraan of leg een koele handdoek in de nek. Een goed hulpmiddel zijn de producten van HyperKewl™. De verkoelende kleding van HyperKewl™ is verkrijgbaar als: nekbanden, caps, polsbanden, bandana's, Beanie's, koelvesten, koelhanddoeken en zelfs verkoelende drinkrugzakken. En mét ledenvoordeel!.

ñ Draag luchtige kleding van ademend materiaal die het lichaam zoveel mogelijk bedekt voor de zon. Met strakke kleding is het moeilijker om warmte kwijt te raken.

ñ Voorkom verbranding: gebruik een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Een hoed of pet kan u enige bescherming bieden tegen een zonnesteek.

ñ Draag bij warm weer een hoofdbedekking. Bescherm ook uw nek tegen de zon.

ñ Wees alert op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Die kunnen wijzen op een vochttekort of een zonnesteek

ñ Het advies om op warme dagen zouttabletten in te nemen, is achterhaald. Zouttabletten verergeren het probleem. Drink voldoende en vul het verloren zout aan via het zout in de normale voeding.

Voorzorgsmaatregelen bij onweer

Het belangrijkste advies is om bij naderend onweer niet op pad te gaan. Ook daarom is het raadzaam om de weersverwachtingen in de gaten te houden als u wilt gaan wandelen. Mocht u onderweg toch overvallen worden door een onweersbui, neem dan de volgende tips in acht:

ñ Bij naderend onweer kunt u het beste ergens naar binnen gaan en daar wachten tot de bui over is getrokken.

ñ Het bos biedt u geen bescherming. Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.

ñ Als u geen goede schuilplaats kunt vinden, kunt u zich het beste zo klein mogelijk maken door op uw hurken te gaan zitten met uw voeten tegen elkaar. Sla uw armen om uw benen heen. Op deze manier kan de stroom niet door uw lichaam lopen.

ñ Bent u met een groep, blijf dan niet bij elkaar maar verspreid u en ga gehurkt zitten op de hierboven genoemde manier.

ñ Gebruik geen paraplu. Het is beter om uzelf te laten natregenen dan om de bliksem naar u toe te trekken via de paraplu.

ñ Als u een metalen bril of andere metalen voorwerpen draagt, is het raadzaam om u daar tijdens het onweer tijdelijk van te ontdoen.

ñ Maak tijdens het onweer geen gebruik van uw mobiele telefoon.

Voorzorgsmaatregelen bij hevige regenval

Als het hard gaat regenen, kan een poncho uitkomst bieden. Loop nooit met een paraplu. Dit geeft kramp in uw armen, is hinderlijk voor medewandelaars en is bij onweer gevaarlijk. Draag bij langdurige regenval een katoenen hoofddeksel. Dit kan afkoeling van het lichaam nog enigszins tegenhouden. Let op dat uw voeten niet nat worden. De kans op blaren is dan aanzienlijk groter.

Extra risico

Houd er rekening mee dat sportieve mensen minder (snel) last hebben van hitte dan anderen die een vrij inactief leven leiden. Extra risico lopen mensen die eerder problemen met hitte hebben gehad, ouderen, zieken en kinderen. Hoort u of uw wandelmaatje bij deze ‘risicogroepen’? Houd uzelf én de ander dan extra in de gaten!

Meer tips

Kijk voor meer informatie over sporten/bewegen in de hitte op de website van Sportzorg.