De Nijmeegse 4 daagse 2013

In dit jaar hebben bijna 100 rooienaren meegdaan aan deze wandeltocht over 4 dagen.

Van SV Fortuna 67 hebben er ongeveer 10 meegewandeld en hier onder volgen van enkele deelnemers de belevenissen op deze warme en enerverende wandeldagen.

Antoon Asveld:

Op de 1e  dag startte ik om 5:15 uur  en gefinisht  om 15:45 uur.

De dorpen waar ik doorheen kwam waren Lent,  Bemmel,  Elden , Oosterhout  op weg naar Nijmegen. In Oosterhout gingen we de dijk op richting Lent  ca 7 km.

In Lent is het altijd heel gezellig en druk, diverse orkestjes speelden voor ons , zo ook een Brabantse band uit Rooi ‘Harmonie Zonder Zaal’

 

Voor onderweg  neem ik  brood  en  vruchtensap mee.  En  water,  snoep en plakjes peperkoek. Onderweg  was er ook volop  op het parcours aanwezig , vele bewoners  (publiek) zetten hun tafeltjes buiten met chips, zoutjes, zoute dropjes enz. enz. en bij  warme dagen staan de bewoners ook klaar met hun tuinslang om water te  sproeien en sommige staan even eronder om even af te koelen.

Onze posten zijn er elke dag 4 x van de 40 km van Het Rode Kruis Wandelgroep. De 50 km 5 x en de 30  km 3 x en bij extreme hitte zijn er extra rustposten onderweg.

 

Op de 2e dag  een late start om 6:00 uur en gefinisht om 16:15 uur.

Het was een saai stuk,  voordat we Wijchen binnen kwamen,  hadden we er al 20 km erop zitten. Geen publiek onderweg   maar in het centrum van Wijchen  stonden er  rijen dik  mensen ons aan te moedigen. Vele tentjes  en terrasjes en muziek  en  na  Wijchen kwamen we Nijmegen binnen.

 

Op de 3e dag een vroege start om 5:20 uur en gefinisht om 15:50 uur.

Dit is het mooiste parcours  de zevenheuvelen weg. Eerst naar de Diepen en dat is de 1e  klim en dat is voor sommige wandelaars echt zwaar, die nog nooit hebben gelopen. En dan volgen er enkele bultjes tot aan de Zevenheuvelenweg  met veel  enthousiast publiek. De  temperatuur was 28 graden. En toen richting Nijmegen.

 

Op de 4e dag had ik een late startkaart,  gestart om 6:05 uur en om 16:30 uur was mijn laatste knip. Dit was wel een uurtje stevig doorlopen en om 17:30 was ik op de wedren in Nijmegen en om 17:40 uur mijn 23e cijfer en medailje opgehaald. Ik ben er  echt  trots op.

 

Wat heb je nodig om 4Daagse tot een goed einde te brengen?.

Goeie sokken en loopschoenen,  rust op tijd en doe je loopschoenen  en je sokken nooit  uit,   want je voeten zetten na een half uur uit en dan krijg je ze het heel moeilijk aan. Ga nooit in een berm zitten, je kunt er spierpijn van krijgen ‘er zitten misschien ook teekjes  in het gras’. Rust uit bijvoorbeeld waar je kunt eten en drinken .Drink a.ub .geen alcohol en ga ook zoveel mogelijk in de schaduw zitten.Om geen blaren te lopen,  neem extra sokken mee en goeie schoenen, die prettig zitten en ingelopen zijn.  Want op blaren te lopen is geen prettige gevoel. Wel 2000  km getraind vanaf  Januari t/m  eind  Juni. Het was een koud dit voorjaar.

Groeten Antoon Asveld. 4 Daagse 2013

 

Ge De Louw:  
Hier een verslag van de Nijmeegse Vierdaagse allereerst zijn we onze loopkaart op gaan halen en het was dit jaar heel druk op zondag. Want er doen er meer dan veertig duizend mensen mee en dat vier dagen lang.
Bij de eerste dag hadden er al ruim 2000 mensen zich afgemeld en vielen er ook nog eens 500 mensen uit. Deze eerste dag was het zeer warm maar door goed te drinken waren we er tegen bestand om deze dag goed door te komen.
Ook langs de kant waren er veel toeschouwers die ons allen toejuichte en ons toi toi toi wenste en ook konden we onze lege flesjes weer vullen en na enkele rust pauzes waren we weer blij dat we weer bij de wedren onze volgende loopkaart op konden halen voor de volgende dag.


Op de tweede dag duurde het wel lang voordat we konden starten maar we schrikken daar niet van want éénmaal aan de wandel dan ben je dit incident allang vergeten.Ook door de studenten aan de kant die ons op monteren om met een vrolijke lach deze dag tot een goed einde te brengen. Zodat we weer naar enkele pauzes op de wedren onze volgende kaart op konden halen voor de  derde dag.


Deze derde dag was net als de vorige zeer warm wat temperatuur betreft maar er was  net als andere dagen langs de kant genoeg water voorziening en ook stonden ze met komkommers en als ook de andere twee dagen hebben we geen Rooienaren gezien en na enkele stops en pauzes kwamen we weer in Nijmegen aan.


Zoals jullie nog niet weten deze vierdag is in Cuijk het ieder jaar heel druk ook langs de kant daar staan veel toeschouwers te kijken en uiteraard aan te moedigen en als je in Cuijk over peton brug bent denk je dat je er dan bent.
Dan moet je nog 10 kilometer vanaf de peton brug lopen en dat valt de meeste lopers  best wel zwaar vooral voor de genen die dit voorde eerste keer lopen.

En na die 10 kilometer kom je in de St Annastraat of de gladiolenstraat in deze straat krijgt iedere loper een gladiool en met deze gladiolen loop je naar de wedren om dan je medaille op te kunnen halen.
Dit jaar hebben er meer dan 41.000 lopers de Vierdaagse van Nijmegen uit gelopen en mijn loopmaat Wim Hooijkaas heeft hem voor de 24 ste maal gelopen

en ik Gé de Louw voor de 10 keer .

Toos Habraken voor de `13 e keer uitgewandeld.

Inneke Peijnenburg heeft hem ook uitgelopen voor de .... maal. Proficiat allemaal.

 

Marianne van der Putte-Verhoeven

De 4-daagse Nijmegen Supergezellig en verslavend!! Zo kijk ik terug op deze onvergetelijke 4 dagen in Nijmegen.

Hoe het begon.                                                                                                                                                                         Ben wil volgend jaar van huis uit naar Santiago de Compostela lopen. Daar moet voor getraind worden en aangezien Ben nog volop in het arbeidsproces zit gaan de zondagen ‘eraan’ met wandelen. Daar wij elkaar toch al zo weinig zien heb ik maar besloten om hem  te gaan vergezellen. Wel wennen om uren met elkaar op te trekken, veel ouwe koeien zijn met ons meegelopen, maar het was ook verhelderend. Daar Ben een doel had en ik er ’n beetje voor noppes bij liep, had ik het idee ons in te schrijven voor de Nijmeegse 4-daagse voor de 30 km. Een slaapplaats was gevonden op nog geen 5 minuten lopen van de Wedren, top! Nu nog ingeloot worden. Afspraak was dat als één van ons zou mogen lopen de ander ‘zwart’ mee zou lopen, allebei uitgeloot dan ging het allemaal niet door. Het lot was mij ongunstig gezind, ik heb dus ‘zwart’ meegelopen. Op ongeveer 50 meter na de start ben ik ‘ingestapt’ en voelde mij totaal niet schuldig. Ik had zelfs faalangst dat ik het niet zou halen en het ging nergens om.

De eerste dag had ik heel sterk de gedachte dit eens maar nooit weer. Men heeft toen zelfs 6x op mijn hielen getrapt! Tjeetje, wat een kudde mensen. En velen willen voorop lopen, maar waar is voorop? Eigenlijk snap ik het wel, iedereen heeft z’n eigen tempo, maar dat kan niet en daar moet men ook aan wennen. Gelukkig was er  de 2e dag wat meer ruimte om ons heen en dat liep toch wel prettiger. Dat was een warme benauwde dag met weinig zuurstof in de lucht, dus best wel afzien. Mijn voetzolen begonnen te gloeien en mijn tenen deden pijn. Ook kreeg ik dikke benen en uitslag van de warmte. ’s Avonds met de voeten lang ik een emmer koud water, dat hielp goed. Maar dag 3 was de lange heuvelenweg en toen kwam het idee: ik ga morgen op mijn Teva-sandalen lopen. Uiteraard met sokken (geen gezicht) maar dat liep lekker!! Niets knelde, geen branderige voetzolen, tenen hadden de ruimte en de warmte kon weg. Genoeg redenen om het dag 4 nogmaals te doen. Zo heb ik de laatste dag van familie en kennissen bloemen in ontvangst mogen nemen en ben stralend door de finish gegaan. Het leek wel alsof ik vleugels had, maar de laatste dag wordt je ook gedragen door al het publiek en de muziekbandjes die aan de kant staan. Trouwens elke dag volop publiek en er werd van alles aangeboden van waterijsjes tot bouillon toe. Niet te vergeten het getoeter van het verkeer als je over een viaduct gaat, geweldig! Yes, Ben en ik hebben het gehaald en zelfs zonder blaren.

We waren al vroeg terug (13.20 uur) en maar wachten op vrienden die de 40 km. liepen. Voor sms-en was moeilijk contact te krijgen en bellen niet te verstaan. We begrepen alleen “blarenpost”. Zij kwamen binnen om 17.15 en tja, je gaat na zo’n slotdag echt geen water drinken op de Wedren. Na de euforie van de binnenkomst, de vermoeide dagen, het warme weer en de gezelligheid met andere finishlopers waren wij al in een zeer uitbundige stemming!! En nee, wij zijn ’s avonds niet meer de stad ingegaan en net als de andere avonden vroeg naar bed, maar dit keer met een totaal ander gevoel (ha, ha).

Heel lief, Ben heeft zijn kruisje met mij gedeeld want volgens hem hebben wij het samen verdiend! Het volgend jaar schrijf ik weer in en hoop dan legaal te starten en ook met een kruisje thuis te komen.                                                                                                       

Marianne van der Putte-Verhoeven

 

Beste lezer van deze verhalen hiermede hoop ik jullie enkel ervaringen te hebben aangerijkt om te laten zien dat de 4 daagse van Nijmegen wandelen een hele onderneming is, en dat met voldoende voorbereiding het toch tot een succes kan leiden met voldoening.

Veel respect voor de mensen die hem uitgelopen hebben en misschien tot volgend jaar.

Groeten George Zoontjens