Wandeltocht Kampina Boxtel door George Zoontjens

Op dinsdag 20 augustus 2013 zijn de Fit Walkers onder leiding van George vanaf de Zwembadweg met de auto vertrokken naar Lennisheuvel, een klein dorpje bij Boxtel.

We zijn daar door een groepslid, namelijk Anny Welte uitgenodigd om eens te komen wandelen in de Kampina te Boxtel. Zij komt namelijk trouw in “Rooi” wandelen en zou het leuk vinden als wij eens bij haar in het gebied kwamen wandelen. Zo gezegd, zo gedaan. Vooraf een stukje geschiedenis van de Kampina:

De Kampina is een natuurgebied met bos, heide en beekdalen in de provincie Noord-Brabant, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk.Het gebied is sinds 1929 grotendeels eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is ruim 1200 hectare groot.Naar het westen toe sluit de Kampina aan bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Naar het oosten toe sluit het gebied bijna aan bij de Mortelen; het Banisveld is een natuurontwikkelingsgebied waar een gat tussen deze beide grote natuurgebieden wordt opgevuld. Daarmee vormt de Kampina een belangrijke schakel van 'het Groene Woud', eensamenhangende cluster van grote natuurgebieden in het midden van Brabant tussen Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven.

De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heide, dennenbossen en vele vennen. Centraal ligt de grote Kampinase Heide die gesierd wordt door talrijke vennen zoals als het Belversven, meer beschut liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen, die bijzonder rijk zijn aan libellensoorten. Er lopen ook twee beken door de Kampina, de Beerze en de Rosep, meanderend door het gebied.

Om 19.10 vertrokken wij met onze groep onder leiding van Anny vanuit Lennisheuvel richting de Kampina. Na een aantal minuten lopen kwamen we in het bos terecht, waar we in het eerste stukje al direct een kleine ree zagen lopen. Het beestje was erg snel verdwenen, want het hoorde ons natuurlijk aankomen.

 

We zijn door een poortje een deel van het bos in gegaan waar koeien los liepen in de vrije natuur. De sporen waren duidelijk aanwezig op de paden waarop wij liepen. Naast deze paden zag je duidelijk de paden die door deze dieren waren “aangelegd”. Je kan dan precies zien wat de route is die deze beesten zelf in het bos maken. In dit schitterende natuurgebied genoten we natuurlijk van het mooie groen, de wat opkomende hei, al een enkele mooie paddenstoel, de heerlijke rust en stilte en het stromende water. Dwars door de Kampina kwamen we de Beerze tegen die kronkelend door het gebied liep.

Na een wandeling van anderhalf uur liepen we weer richting Lennisheuvel waar we Anny nog even gezellig een kopje koffie hebben gedronken. Nadat George Anny bedankt had voor haar gastvrijheid en de mooie route die ze ons heeft laten zien, zijn we terug gereden naar “Rooi” en zijn we weer een ervaring rijker.