Wandelverslag 2015

vrijdag 9-1 t/m zondag 11-1, trainingsweekend OLAT, Wintelre

Dit weekend heb ik (George Zonntjens) deelgenomen aan het wandel trainingsweekend van de OLAT in Wintelre. Tijdens dit weekend was mijn doel om te werken aan techniek, duurvermogen en met name plezier hebben met mede wandelaars.

waar waren mijn schoenen ook al weer?Aangekomen op het parkje Caves waar onze overnachtingslocatie was, waren al enkele bekende gezichten van andere jaren. Kennis gemaakt met de organiserende groep mensen, waaronder Henk Plasman die dit weekend al 24 jaar organiseert. Ook viel mij op dat veel mensen hier al jaren aan deelnemen voor de lol en de sociale contacten. We hebben een stapelbedden waarvan het onderste ik bedek met mijn slaapzak. We beginnen de avond met een broodmaaltijd om vervolgens een wandeling in het donker te gaan maken. Voor het wandelen moet eerst nog worden voldaan aan een ander zeer belangrijk onderdeel, de huishoudelijke zaken. Echter gaat opruimen en afwassen met ruim 30 personen bijzonder snel en is het ook geen vervelende bezigheid, snel opgelost dus.

Eerst afdrogen na het eten en later afgedroogd worden met spelletjes spelen………Eerst afdrogen na het eten en later afgedroogd worden met spelletjes spelen………Als we het donker induiken en de zandweg op gaan wordt al duidelijk dat het geen droge voeten zullen blijven deze avond. Sommigen staan al na enkele meters midden in een plas en anders zorgt de regen er wel voor dat het water je schoenen in loopt. Ik heb er voor gekozen om net als alle andere wandelaars in deze groep regenkleding aan te trekken. Door een wat hoger wandeltempo hou ik het wel warm en ook de buiten temperatuur is niet schrikbarend laag. Ook een voordeel is dat je eventueel direct na binnenkomst een warme douche kunt nemen. De route van deze avond is in de stromende regen naar het centrum van Wintelre te wandelen over de weg. Toch zit de stemming er goed in en wandelen we toch iets meer als 8 km en komen goed doorweekt terug. Bij de ingang zijn in de zaal grote oranje pionnen geplaatst, de schoenen moeten daar achter worden uitgetrokken, om de zaal een beetje schoon te houden.

De avond wordt verder volbracht op diverse wijze. Ik speel mee met de leiding die graag kaarten met het spel rikken. Na de div versnaperingen en drank ga ik rond 02.00 uur naar bed en duik ik in mijn slaapzak om 07.15 uur weer op te staan.

In de blauwe jas, Henk Plasman. Mentale voorbereiding en dan is het Boetje campIn de blauwe jas, Henk Plasman. Mentale voorbereiding en dan is het Boetje campZaterdagochtend zo rond 07.30 uur zijn ook enkele andere mensen wakker. Om 08.30 uur is het gezamenlijk ontbijt en hierna krijgen we een warming – up onder leiding van Boetje. Deze warming – up wordt omgedoopt van “bootcamp” naar “Boetje camp”, eerst als geintje, maar later wordt het toch wel serieus voor sommigen. We doen diverse oefeningen en tussen door doen we aan “ontspannen actief” wandelen. Weer wat nieuws geleerd! Boetje heeft ook nog een aantal oefeningen welke ik niet ken en waarvan ik wel merk dat deze een aanvulling kunnen zijn voor mijn eigen programma. Met zijn allen brengen we deze oefeningen tot een goed eind en ook is het redelijk droog gebleven met veel wind. Na een kop koffie of thee gaan de groepen weer gescheiden op pad. Wij beginnen met een rustige duurloop, en gaan dan een route van 7 km volgen in de bossen. Deze zijn door de vele regen omgetoverd in plassen die voor veel obstakels zorgen met de omgewaaide bomen. Bekijk de fotos maar om te zien wat wij onderweg tegen kwamen. We vervolgen de weg weer terug om weer een broodmaaltijd te nuttigen en ons voor te bereiden op het middag programma.

 De groep snelwandelaars, inclusief Marit in de buggy op weg voor de trainingDe groep snelwandelaars, inclusief Marit in de buggy op weg voor de trainingDoor de aanwezige technische hulpmiddelen weten we dat het middagprogramma wel eens nat kon worden. Een breed front trekt dwars over Nederland en de verwachting is dat deze iets over 15.00 uur ons zal verblijden. Als wij met onze groep op pad gaan komen we tot de conclusie dat de technologie echt gelijk heeft. Een beste bui wordt op ons los gelaten, maar gelukkig van korte duur. Hierna klaart het zelfs op en is het heerlijk wandelen. We trappen niet alleen asfalt onder onze De groep snelwandelaars, inclusief Marit in de buggy op weg voor de trainingDe groep snelwandelaars, inclusief Marit in de buggy op weg voor de trainingschoenen door, deze worden gebruikt om aan onze techniek te werken. Ook blubber, omgewaaide bomen en modder komen op ons pad en genieten van het weer en de omgeving. Ik ben blij dat ik dit weekend daar ook nog van kan genieten. We keren we terug om ons op te knappen en de warme maaltijd. De groep recreanten waar ik in liep zijn met de andere groep terug gekeerd en ook zij hadden prachtige verhalen over hun middag programma. Ook daar heeft men in ieder geval veel plezier ondanks de omstandigheden.

De avond maaltijd is een lekker nasi maaltijd met sla en aanverwante zaken met een diversiteit aan vla en yoghurt als dessert. Weer meehelpen in het huishouden om na het eten weer samen met koffie en vla de spellen weer aan te vangen. De avond wordt verder volgestopt met veel bonbons, chips, frisdrank, een biertje of wijntje om toch weer rond 01.00 uur de slaapzak op te zoeken.

Zondagochtend op deze ochtend kan ik een van de belangrijkste zaken welke ik zaterdag heb geleerd ten uitvoer brengen, koffie en thee zetten voor het ontbijt. Goed onthouden voor volgend jaar, 6 lepels koffie met een klein kopje erop, geen grote scheppen!

Henk kijkt toe hoe Boetje de extra oefening uitvoert. Het veld met eierdopjesHenk kijkt toe hoe Boetje de extra oefening uitvoert. Het veld met eierdopjes

Na weer een goed ontbijt met veel slaperige gezichten want je kunt wel zien dat iedereen intensief traint en het allemaal wat later wordt en vroeger op staan is gaan we oefeningen doen onder leiding van Henk. Boetje is iets later en als resultaat mag hij extra oefeningen doen, welkom op “Henk Camp” Boetje! Henk heeft een parkoers van “eierdopjes” neergelegd waar we diverse oefeningen op en om doen. De regenwormen worden niet zo blij van deze oefeningen gok ik, want als ze komen kijken wat er boven de grond gebeurd, worden ze vakkundig weer terug getrapt de grond in.

Het is weer even tijd voor wat drinken en dan gaan we voor de laatste duurloop en oefeningen op pad. De duurloop begint lekker rustig, dit is maar goed ook, want de oefeningen worden een stuk pittiger. Veel accent op wandeltechniek en opbouwen in de snelheid naar een piekmoment. Toch leer ik weer veel van deze oefeningen en met name door meer met de heupen te bewegen een snellere en grotere pas te nemen, kan ik meer snelheid realiseren.

Eenmaal terug is het nog eenmaal lekker lunchen, alles opmaken wat er nog op te maken is en dan is het opruimen en inpakken. Nog bedankjes voor de vrijwilligers en organisatie, afscheid nemen van iedereen en dan is het zover, tijd om huiswaarts te keren.

Het was een erg leuk en leerzaam weekend. Gezellige mensen en zeer zeker een diversiteit aan wandelaars. Ik denk dat ondanks het brede veld aan deelnemers het weekend zeer goed aansluit bij een behoefte aan training maar ook gewoon lekker een weekend weg om te wandelen en ervaringen te delen met anderen. Voor volgend jaar heb ik al weer het tweede weekend van januari gereserveerd staan!

De meeste foto’s voor dit verslag zijn afkomstig van Jan Kampman, http://www.doorstappen.nl Hier zijn nog meer foto’s te vinden van dit weekend en ook zijn belevenissen van diverse tochten in binnen- en buitenland.

Wandel groeten George Zoontjens