Egmond aan zee wandelmarathon

Heerlijk winters wandelweer bij 12e PWN Egmond Wandel Marathon (25-01-2015)

Onder winterse omstandigheden wandelden duizenden deelnemers aan de PWN Egmond Wandel Marathon dit weekend langs het Noordzeestrand en door het Noord-Hollands Duinreservaat. Onderweg zorgde de lage temperatuur en af en toe zon voor een echt winters wandelgevoel in een prachtige omgeving. Organisator Le Champion kijkt terug op een sportief en gezellig wandelweekend.

Hoewel januari lang zacht bleef, daalde de temperatuur in de week voor de PWN Egmond Wandel Marathon tot rond het vriespunt. In verband met deze winterse omstandigheden is er op zaterdag voor gekozen de uiterste starttijd met een uur te verlengen tot 11.30 uur. De deelnemers die ondanks deze verruiming niet op tijd Egmond aan Zee konden bereiken, zijn in de gelegenheid gesteld om op zondag mee te wandelen.

PWN loste op zaterdag om 8.00 uur het startschot voor de wandelaars. Hierna vertrokken de deelnemers voor de routes over 10,5 of 21,1 km richting Bergen aan Zee of Castricum aan Zee. Dat beide routes nagenoeg even populair zijn, blijkt wel uit de statistieken. In totaal schreven 7.300 deelnemers in voor de Noord route, op de Zuidroute waren dit 6.900 wandelaars. De langste afstand van 21,1 km is met drie keer zoveel deelnemers als op de 10,5 duidelijk favoriet. Diverse deelnemers kwamen ook uit Rooi waar onder George en zijn vrouw die voor de 12 e keer mee deden. Na een fijne wandeling langs het strand, met de wind in de rug. Later in de duinen met de zon weer terug naar de finish. 10 km was een mooie afstand om in 2,5 uur met de goed verzorgde pauze terug te keren in het hotel. In restaurant De Spijk hebben we in de middag mijn 66 ste verjaardag met enkele flierefluiters gevierd. Na een goed bad en een romantisch diner in bergen aan Zee was het goed rusten in ons hotel De Vassy bij de vuurtoren. Na een uitgebreid buffet in de morgen weer gestart voor de laatste 12 km van dit weekend in noordelijke richting. Nu met een beetje regen maar met minder wind gingen we na 4 km weer in de duinen terug. Hier kwamen we veel hoogte verschillen tegen van duin zand en trappen. Na een vermoeide tocht want onze spieren begonnen we te voelen 2 dagen achtereen wandelen. Op het hoogste punt van de duinen op 1 km van het einde kwam Egmond aan zee met de vuurtoren al in zicht, en was het goed afdalen. Bij de finish in Sporthal De Watertoren namen we een welverdiende medaille in ontvangst. Ook vonden hier het hele weekend live optredens plaats. Het Egmondse Shantykoor de Zâalnêelden beet op zaterdag het spits af en Ben Karsten sloot het wandelweekend op zondagmiddag swingend af.

De 13e editie van de PWN Egmond Wandel Marathon zal plaatsvinden op 23 en 24 januari 2016.

Wandel groeten van George Zoontjens