WandelTrainersDag 2015

Ruim 363 deelnemers zijn hier aanwezig in de zaal en nemen deel aan de 5e wandeltrainersdag, ’n nieuw record voor dit 1ste lustrum. Ook van de wandelafdeling uit Sint Oedenrode waren Maria van Weert, George Zoontjens en Jeanne Reijnders aanwezig om de nodige kennis op te doen.

Een prachtig voorbeeld ook wat sport en bewegen voor je gezondheid doet, zeker als de jaren stijgen. En geen sport zo geschikt als juist de wandelsport. Gezondheid en vitaliteit (buiten de gebaande paden) was ook het thema bij de vijfde WandelTrainersDag op zaterdag 14 maart in Maarssen.

 

 

 

Met voormalig topschaatser Carl Verheijen, tegenwoordig directeur van gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk, als gastspreker.

Het is zo helder als het maar kan zijn. Een sportieve bevolking kost ons dure zorgsysteem minder geld. En de wandelsport (laagdrempelig, ook voor ouderen en chronisch zieken) is bij uitstek geschikt om in beweging te komen. Maar de praktijk is weerbarstig. Carl Verheijen is kritisch over hoe het zorgsysteem in Nederland functioneert. Dat maakt het namelijk lastig om de kracht van de wandelsport (van alle sporten) te verbinden met dat zorgsysteem. 'Het systeem werkt te veel vanuit het beter worden, daar zijn de (financiële) prikkels op gericht. Niet op het belonen van gezondheid.' De trend is wel aan het keren, zo ziet Verheijen. Maar vooralsnog lopen aanbieders van sport tegen tal van praktische problemen aan bij de financiering van initiatieven voor mensen met chronische aandoeningen. Daar komt bij dat de zorg per gemeente of per wijk anders is georganiseerd.

Daar kunnen wandeltrainers over meepraten, zo blijkt al snel. Ook in de workshop 'wandelprikkels voor een gezondere bevolking' met Verheijen vertellen wandeltrainers dikwijls vast te lopen, als ze met een clubje chronisch zieken wekelijks op pad willen en daarbij subsidie vragen voor (noodzakelijke) ondersteuning van professionals in de zorg. Gemeenten blijken daarvoor dikwijls geen beleid voor te hebben. Verheijen: 'Preventie bespaart. Waarom zouden we niet de helft van die winst in bijvoorbeeld wandeltrainers steken?'

Nee, het is niet allemaal theorie tijdens de vijfde WandelTrainersDag. Wat overheerst is het vertrouwde beeld van de drukke Wandelsportmarkt is middelpunt van workshops (45) met juist veel bewegen en activiteit, binnen en buiten - dit keer in de gure wind langs de Maarsseveense Plassen. De jaarlijkse WTD is in trek. Met 363 deelnemers werd het oude record van 322 royaal gebroken. Wéér niemand uit Zeeland, stelt presentator Ton de Kort tijdens de ochtendsessie vast. Tijd voor de actie 'Neem een Zeeuw mee', is zijn voorstel.

Vijf jaar geleden organiseerden de toenmalige KNBLO-NL en de Atletiekunie de eerste WandelTrainersDag. Toen al werd gewezen op de grote kansen voor de wandelsport gezien de grijze golf en de nadruk die in de zorg meer op preventie komt te liggen. 'De trends zijn dezelfde gebleven,' aldus Bram Janssen, coördinator training en begeleiding bij de KWBN, de nieuwe bond die per 1 januari 2015 is ontstaan vanuit de fusie tussen de KNBLTO-NL en NWB. Dat de potentie van de wandelsport en de KWBN groot is, enorm zelfs, staat buiten kijf. Janssen hoeft maar te wijzen op een onderzoek uit 2010 waaruit bleek dat Nederland 6,6 miljoen wandelaars telt.

Met 2 trainers en een assistent uit Sint-Oedenrode gingen we naar de 5 e wandeltrainersdag. Deze dag is bedoeld om onze kennis op te waarderen en nieuwe oefenstof eigen te maken. Na 2 boeiende sprekers gingen we naar de diverse onderdelen waar ons voor hadden ingeschreven.

De onderdelen in het 1ste blok waren: Beweegintenties verwerkt in spelvormen, blessurevrij wandelen met Chi Walking en Start to move: In dit blok werd veel nieuwe stof aangereikt voor in de warming-up, die voor ons in sommige gevallen inzet baar zijn.

De onderdelen in het 2de blok waren: De omgeving als inspiratievolle trainings ruimte, Voetontwikkeling nader bekeken: Vooral het onderdeel voetafwikkeling was erg leerzaam. Hier kun je als de wandelpas opgenomen wordt door de camera's zien hoe de afwikkeling is. En op de digitale druk meeting Footscan druk plaat kom je tot wonderbaarlijke conclusies. Welke schoen of sport zooltjes dat je nodig hebt werd door een fysiotherapeut uitgelegd.

De onderdelen in het 3de blok waren: Variatie voor een complete sportieve wandel training en Intervallen doe je zo: Ook hier werd nieuwe oefenstof aan gereikt die toepasbaar is voor ons.

Na een vermoeide maar leerzame frisse dag werd er afgesloten met een hapje en drankje.

Groeten en misschien tot volgde jaar George Zoontjens.