WEEKENDJE ARDENNEN MET FORTUNA

Affiche Dinant 2014Elk jaar op de laatste zondag van augustus is er in de Belgische Ardennen de Descente de la Lesse. En elke keer reizen een groot aantal Fortuna-leden naar Dinant om aan dit loopevenement deel te nemen.  Deze wedstrijd - waarover verderop meer -  is hele goede reden voor een weekendtripje, maar zeker niet de enige. Want elk jaar gaan er ook mensen mee puur voor de gezelligheid en als supporter. Wil je ook eens mee? Lees dan verder!!

VERBLIJF
Voor dit weekend hebben we een idyllische kasteelboerderij gereserveerd in Anseremme, vlakbij Dinant. Er zijn slaapkamers met stapelbedden, een flinke keuken en een gezellige “ridderzaal” waar de jachttrofeeën zwijgend op ons neerkijken. Een geweldige ambiance voor jong en oud. De meesten van ons komen zaterdags aan en gaan zondags tegen de avond weer naar huis. De accommodatie wordt voor ten minste 2 nachten gehuurd, zodat we er ’s zondags ook nog kunnen douchen en wat eten voordat we weer naar huis gaan. Sommigen vertrekken pas op maandag. Enkele kwartiermakers arriveren al op vrijdag. Maar er zijn ook mensen die alleen op zondag komen, de wedstrijd lopen en fris gedoucht dezelfde dag weer huiswaarts keren. Kortom, “vrijheid blijheid” en “voor elk wat wils”.
In de omgeving is van alles te doen, voor jong en oud en alles daar tussenin. Je kunt met kano’s de Lesse af, survivallen, wandelen, fietsen, een rondvaart op de Maas maken of Dinant bezoeken. Genoeg redenen om er een weekend voor uit te trekken en je gezin mee te nemen.

De meesten komen met de auto en er wordt onderling geregeld wie met wie meerijdt.
Sinds enkele jaren is er ook een groepje dat ’s zaterdags op de motor naar Dinant rijdt en ’s maandags weer terug. We zetten een fraaie route uit over de mooiste wegen van de Ardennen. En we rijden in een rustig tempo, zodat ook de minder geoefende motorrijder meekan.
Voor de sportiefsten onder ons is er ook een fietstocht naar Dinant. De fietsers starten op donderdag en komen vrijdagavond aan. Zaterdag is de rustdag zodat je zondag de wedstrijd kunt lopen, als je daar nog behoefte aan hebt. Het fietsen gaat alleen door als er genoeg liefhebbers voor zijn.

WEDSTRIJD
De loopwedstrijd heet de “Descente de la Lesse” en is op zondag 31 augustus. Het parcours volgt deels de oevers van het riviertje de Lesse, vandaar de naam. De route is vrijwel nergens vlak en voor een groot deel onverhard. Je kunt kiezen uit 2 afstanden, namelijk ongeveer een halve marathon (21,9 km) en ongeveer 13 (13,1) kilometer. De route komt langs onze accommodatie en de finish is bij het casino van Dinant aan de Maas.

De loop is goed georganiseerd, met genoeg drankposten en voor elke deelnemer een leuk aandenken.
Peter regelt de inschrijving voor alle Fortuna-lopers gezamenlijk.

In 2012 veroverde Fortuna de 3e plaats voor het aantal deelnemers per vereniging.
Laten we proberen het dit jaar beter te doen.

 

KOSTEN
foto 43De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoe lang je wilt blijven. Dit wordt op het inschrijfformulier verder uitgelegd. Alle bedragen zijn inclusief de maaltijden en inclusief hapjes en drankjes om de avonden gezellig door te komen. De accommodatie maakt deel uit van camping Villatoile. Het is dus ook mogelijk om op de camping te kamperen, in plaats van in de kasteelboerderij. Je kunt dan wel gezellig mee-eten en drinken met de rest. Kinderen (t/m basisschool) krijgen korting. Kosten voor meerijden naar Dinant en terug dient men onderling af te spreken.

INSCHRIJVEN
Op de website van Fortuna ‘67 staat het inschrijfformulier met daarop de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten. Inschrijfformulieren komen ook in de kleedruimtes te liggen.
Er wordt dit jaar geen gebruik gemaakt van ChampionChip maar van JChip. Iedereen krijgt zo’n chip bij afhalen van de startnummers  en moet die weer inleveren aan de finish.
Augustus lijkt nog ver weg, maar geef jezelf snel op want de reservering van de accommodatie moet op tijd worden bevestigd.
Let op: Dit jaar is er door de organiserende vereniging een maximum gesteld aan het aantal deelnemers voor de wedstrijd, dus schrijf je tijdig in!!

MEER WETEN?
Al 30 jaar lang trekken Fortuna-leden naar Dinant voor dit gezellige weekend. Dat deze traditie al zo lang bestaat, zegt wel iets over het succes ervan. Het is dan ook een prachtige manier om de vakantieperiode af te sluiten.
Zie ook www.archathle.eu en www.villatoile.be en natuurlijk www.fortuna67.nl

Heb je nog vragen? Dan vertellen ondergetekenden je graag meer.

Rikie Huyberts                                              
Peter Hellings
Ad van de Laar